четвер, 17 січня 2013 р.

Його народна українська земля…



(свято, присвячене М.В.Гоголю)

Ніжні почуття пробуджують у нас зустрічі з місцями, пов’язаними з життям поетів, письменників, які прославили рідний край.
         Трепетно ступаємо ми на землю, по якій ходив славетний син українського народу, великий російський письменник М.В.Гоголь.
         Чимало місць в Україні пов’язано з митцем. Вони – наша святиня, кожен дотик до них допомагає розумінню особи письменника, наближає нас до його творчості. Усе життя Гоголя можна назвати дорогою, але усі шляхи починалися з його рідного дому, з України, сюди завжди повертався думкою  і душею.



Полтавське село Великі Сорочинці подарувало світові великого М.Гоголя. І понині земляки митця щорічно влаштовують мальовничий Сорочинський ярмарок, який приваблює тисячі відвідувачів. А село Диканька подарувало багато колоритних образів для оповідань та повістей.
         Велику роль у формуванні майбутнього майстра пера відіграв Ніжин, де він навчався, цікавився історією, збирав українські пісні.
         Любив М.Гоголь приїздити до Києва, працював тут, мріяв оселитися: «Туди, туди! У Київ! У прекрасний, древній Київ! Він наш…»
         Ще одним місцем, пов’язаним з перебуванням письменника в Україні є Одеса.
         Знайомство з місцями, пов’язаними з іменем Миколи Васильовича Гоголя, дозволяє глибше зрозуміти творчість великого митця. Його книги є оригінальним відкриттям в художній літературі, тому в ці зимові дні у Київському обласному ліцеї-інтернаті фізичної культури і спорту  відбулося свято «Ніч перед Різдвом»за мотивами твору М.Гоголя. Ліцеїсти та гості свята зустрілися з яскравими образами героїв оповідання «Ніч перед Різдвом», - Оксаною, Вакулою, Чубом, Солохою, Головою, Дяком, Чортом, бабусями. Всі ролі виконували ліцеїсти ІІІ та ІV курсу: Романів Світлана, Степанян Валіко, Єрко Яна, Воронецький Артем, Солоденко Олег, Чуть Владислав, Лукашевич Артем, Пасічник Світлана, Кулик Вікторія, Іжицька Олександра. Вони вміло передали веселий настрій, яскраві характери, дотепний гумор М.Гоголя.
         «І чом це людям надумалося ставити про мене, буцімто я гарна?», - розпочала свято весела, щира Оксана та зустрілась з мужнім Вакулою. А посиденьки у хаті «веліколєпної» Солохи занурили нас у щасливий, казковий світ з Чортом, Дяком, Головою, Чубом. Познайомили нас із бабусями – «таким скарбом, якого мало на світі». Їх вдалі суперечки, дорікання смішили зал та розвеселяли.
         Багато пригод відбулося на ліцейському святі в ніч перед Різдвом з ковалем Вакулою, але черевички, які носила цариця, він все таки дістав для любої Оксани.
         Свято завершилось піснею «Як прийдуть до тебе три празники в гості…» у виконанні ліцеїстів гуртка  «Сузір’я» (керівник Захарченко Ю.М.) та щирими оплесками та усмішками ліцеїстів та гостей.
         Виховний захід підготували та провели вчитель зарубіжної літератури Корнійчук О.С. та вчитель української мови та літератури Мельник О.А.
Книгам М.Гоголя судилося вічне життя. Він відкрив Україну всім націям.